Kiss Rebeka blogja

magyar-média tanárszakos hallgató értekezése

Google applikáció

2019. szeptember 29. 15:11 - kiss.rebeka

A Google napjainkban talán az egyik legnagyobb vállalat. Terjeszkedését mutatja az is, hogy megvásárolta a Youtube-ot, valamint, hogy egyre bővül applikációinak a száma. Mivel ez a hatalmas nagyvállalkozás folyamatosan bővül néha nehéz nyomon követni, hogy mik is a legújabb funkciói. Azonban érdemes őket használni mert  vannak közöttük kifejezetten hasznosak.  Én  a Google Scholarról szeretnék írni. 

 

Képtalálat a következőre: „google scholar” 

Amikor az ember töpreng, hogy mégis honnan kéne forrást szerezni tanulmányhoz vagy szemináriumi dolgozathoz, a legegyszerűbb megoldás talán az ha a Google scholart használja. Számomra ez egy teljesen új élményt nyújtott, hiszen eddig soha nem próbáltam. Na de mi is az alkalmazás lényege. Kikeresi a számodra legmegfelelőbb tanulmányokat. Megnézi, hány példányban vannak fönnt. Ez azért lehet jó, mert lehet, hogy az egyik honlapról ingyenesen letölthető.Ezen kívül az egyik leghasznosabb funkciója, hogy tárolja a tanulmányoknak a hivatkozását, így csak egy gombot kell megnyomnunk és kiadja nekünk többféle hivatkozási rendszerben az adott művet. Így kiírja például az APA-t ISO 690-t és az MLA-t.

Ezen kívül létrehozhatunk profilt is, ahol külön érdeklődési területeket adhatunk meg, valamint saját könyvtár menüpontba tárolhatjuk az olyan tanulmányokat amik érdekesnek tűnnek, de adott esetben nincs időnk elolvasni. Egyébként ezt csillagozással kell megtenni. Egy nagyon érdekes funkciója ennek az alkalmazásnak az úgynevezett "mutatók" ha megnyitjuk ezt a a menüpontot akkor kidobja nekünk a legolvasottabb tanulmányokat. Itt választhatunk témákat, amiben megjeleníti nekünk a top listát. Ezen a menüponton belül egyébként nyelvet is lehet változtatni, ha más nemzet kiemelt cikkeire lennénk kiváncsiak. A beállítások menüpontban szintén számos hasznos dolgot találunk. A nyelveknél beállíthatjuk milyen nyelvű tanulmányok érdekelnek, a  könyvtárlinkeknél kérhetünk online hozzáférést könyvtári anyagokhoz amikbe be vagyunk iratkozva. Valamint beállíthatjuk, hogy a böngészőnk szerves része legyen, a program a "tudós gombbal". Hátránynak talán azt nevezném, hogy ezek tanulmányok így felsőoktatásban szerintem sokkal hasznosabb. Ettől eltekintve ha be akarjuk vinni az iskolába akkor is biztos találunk olyan cikket ami közérthető.

Tanításban is egy rendkívül hasznos felület, hiszen segít a diákoknak leszűrni az információkat. Szerintem média tanításában például kifejezetten érdekes lenne, az applikáció listázós funkcióját használva a legnépszerűbb tanulmányt elemezni. Miért az a legnépszerűbb? Ki mit gondol mi a jelentősége. Valamint szerintem nagyon jó feladat lehetne, mind magyarból mind médiából, hogy megadok egy témát és mindenki választhatna egy cikket amiről beszél az érdeklődési területén belül.  Bár pont az előbbiekben taglaltak miatt valószínűleg egyszerű témát kéne adni, de arra mindenképpen jó lenne, hogy a diákok bepillantást nyerjenek egy kicsit a tudományos világba.

Számomra nagyon hasznos volt ez az applikáció, kiselőadásokhoz, szemináriumi dolgozatokhoz. Különösen örültem, hogy annak is utána tudtam nézni, hogy van-e egyáltalán egy adott témában angol nyelvű forrás aminek segítségével lehet készülni. Úgyhogy csak ajánlani tudom mindenkinek.

Kiss Rebeka

Képtalálat a következőre: „old scholar”

 

kép: https://www.pinterest.ru/pin/320459329716073522/

         https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Google_Scholar_logo.svg

komment
süti beállítások módosítása